3 råd: Sådan får du den allerbedste start efter ferien!
Tre værdifulde råd: Sådan får du den bedste start efter ferien med inspiration fra de metakognitive redskaber
Ferien er en tid til afslapning, oplevelser, nærvær med vore kære og genopladning af batterierne, men overgangen tilbage til hverdagen kan ofte føles overvældende.
Mange oplever stresssymptomer, overvældelse og manglende motivation, når de vender tilbage til arbejdet eller skolen. En oplevelse der for mange fører negative tanker og/eller følelser med sig. "Kan jeg overhovedet holde til det?", "Er det virkelig DET her jeg skal bruge mit liv på?", "Er dette i virkeligheden arbejdsstedet for mig?", "ååååh nej, nu starter det hele igen..." eller "Efteråret plejer at være forbundet med besparelser, nedskæringer eller endnu mere pres - hvad mon de finder på i år...?" Måske du også kan nikke genkendende til sådanne tanker?
Tanker som disse har det med at føre overtænkning, bekymringstanker, tvivls-grublerier, google søgninger, "brokkerier" eller andre uhensigtsmæssige adfærdsmønstre med sig. Uhensigtsmæssige, fordi de ikke bidrager til bedring, mere trivsel eller mental sundhed, men i stedet har det med, at koste megen energi, tage vores overskud, skrue op for tvivl, tristhed eller vrede - for nogen endda opgivenhed.
Dette er helt normalt og virkelig mange mennesker kender sådanne tanker, følelser og oplevelser, når vi vender tilbage til job, skole eller en anden hverdag, efter ferietid. Det afgørende er hvordan DU møder det og ikke mindst, om de gamle (uhensigtsmæssige) mentale vaner får lov til at overtage styringen, eller om du stiller dig nysgerrig på din oplevelse, og i stedet skaber nye mentale vaner, der fører en ny adfærd med sig, som resulterer i at du tager styringen tilbage og bruger din energi på det du langt hellere vil -det der giver dig det, du hellere ønsker at opleve?!?
Her kan de metakognitive redskaber spille en afgørende rolle og det gælder absolut også når vi taler om, at sikre dig selv en god start efter ferien ved at fremme din mentale sundhed, trivsel, god energi, nærvær og måske endda et liv du drømmer om at leve.
I stedet for at lade omgivelserne eller tilfældige omstændigheder som dine kollegers humør, chefen, besparelser, økonomi, dagens bilister eller noget helt andet afgøre din adfærd og dine resultater. Så lær i stedet de mentale vaner der giver dig styringen og ansvaret for din egen mentale sundhed tilbage - vejen til at være dig og til at kunne levet meget mere i nuet.
Her er 3 effektive råd med inspiration fra det metakognitive, der kan hjælpe dig med at få den bedste start efter ferien:
1. Udskyd grublerierne og vær til stede her og nu
Når ferien slutter, kan det være fristende at gruble over alt det, du ikke nåede, eller bekymre dig om de opgaver eller omstændigheder der venter dig. Metakognitiv terapi lærer dig at genkende og stoppe denne gruble-/ eller bekymringstendens.
Hvordan? Prøv at være nysgerrig på, om det er muligt at lade den irriterende eller negative tanke være (hvis ikke du SKAL handle på den her og nu - er det tilfældet, så gør det og vend tilbage herefter) for en stund, du kan udsætte den til fx. kl. 19-19.30 hvis den stadig er vigtig der og vend atter dit fokus og din opmærksomhed tilbage på den arbejdsopgave du var i gang med. Se om du kan lægge al dit fokus på denne opgave for en stund.
2. Skab Struktur og se opgaverne som de er - et skridt ad gangen.
En af de bedste måder at lette overgangen fra ferie til hverdag er for nogle mennesker ved at etablere en klar struktur over den hverdagsaktivitet der venter dig og planlægge det der er nødvendigt at planlægge for den kommende uge. For mange hjælper dette med, at starten bliver mindre overvældende og at den netop kan tages et skridt eller en bid af gangen.
(Følgende er ideer som nogle vil kunne bruge - pluk af dem hvis det giver mening. Ideerne er ikke fra den metakognitive redskabskasse, men giver stadig stor værdi for mange mennesker).
Hvordan? Planlægning af den kommende uge : Start måske med at lave en enkel ugeplan eller blot lige kigge din kalender igennem. Det inkluderer både allerede kendte arbejdsopgaver (hvis der ligger en aflevering eller opgaver der fx. kræver ekstra tid), børnenes aktiviteter, skole eller daginstitutions begivenheder vedr. opstarten, evt. beslutninger der skal træffes m.m. Dette bør ikke tage lang tid, så beslut inden, hvor lang tid du vil bruge på denne gennemgang af din kommende uge (fx. 30-60 minutter).
Del evt. større opgaver/ arbejdsopgaver i mindre, håndterbare dele og tag en del eller bid af gangen - på denne måde kommer vi lettest igennem en stor opgave, der kan give uoverskueligt (hvilket en opstart også kan gøre for mange) - eet lille skidt ad gangen - "hvad er jeg i gang med lige nu? - gør det!" Derefter: "Og hvad skal jeg i gang med nu?" - Gør så det :).
Dette gør det lettere at bevare fokus og motivation.
3. Fokusér på det der er nu og tag eet lille skridt af gangen.
Fokuser på det der er lige nu, det du oplever lige nu, det du skal lige nu. Udfordre dig selv og se, om det mon er muligt for dig at kunne styre din opmærksomhed ved at ligge al fokus på det der "er" og det der "gøres" lige nu.
Smutter dit fokus, er det helt normalt, så prøver du blot at vendt fokus og opmærksomheden tilbage til fx. din opgave igen. At ændre mentale vaner (fx. at løse en opgave den næste halve time, og udskyde bekymringer, impulsive ideer eller overspringshandlinger til derefter) kræver øvelse og tid, men er fuldt ud muligt :)
Når vi forsøger at overskue en kæmpe opgave eller noget der virker uoverskueligt på een gang, kan det virke dræbende på energien, humøret eller motivationen.
Tag i stedet ansvar for opgaveløsningen - fokuser på at få gjort eet lille skridt af gangen - her og nu -, så kommer du stille og roligt igennem den. Hold gerne små pauser undervejs, når du kommer tilbage efter en pause, så øv dig på igen at være nærværende med nu´et og "hvor kom jeg til, hvad skal jeg lige nu?" - og gør så det.
BONUS ØVELSE: Vent ikke på lysten eller den rette motivation - står du med en opgave og mærker lysten ikke lige er der? - Prøv at gå i gang med den alligevel, og se om det er muligt at udføre opgaven, selvom der ikke er "lyst" følelse i kroppen. Hvad mon denne lille men effektive øvelse lærte dig? :)
V I L D U H A V E H J Æ L P ?
- Eller støtte til din mentale udvikling?
Hos metatrivsel.dk v/Berit Kafton Simonsen tilbyder vi en række metakognitive forløb, gruppeforløb, infoevents og workshops, der kan hjælpe dig eller jer med at integrere sådanne redskaber i din hverdag. Vi er dedikerede og veluddannede til at støtte dig i at opnå bedre mental sundhed og skabe den forandring du ønsker dig, i dit liv.
Berit Kafton Simonsen er uddannet metakognitiv terapeut og på vej til en international certificering fra selveste ophavsmanden bag den metakognitive teori og metode, Adrian Wells. Vi opfordrer dig til, altid at vælge en veluddannet metakognitiv terapeut, hvis du ønsker at lære de metakognitive redskaber eller ønsker hjælp til psykisk mistrivsel eller lidelse.
Hvad enten du/I bøvler med stress, mistrivsel, angst, depression eller noget andet, så er tilbuddene for dig. Du behøver ikke vente mere, det kræver blot en beslutning fra dig.
Kontakt os i dag for en GRATIS og uforpligtigende telefon samtale og hør hvordan vi bedst hjælper dig eller jeres arbejdsplads videre med bedre mental sundhed og trivsel.
De allerbedste ønsker om en skøn opstart efter ferien,
Berit Kafton Simonsen.